SALIPAZARI’NDA KOOPERATİF HAMLESİ

2024-07-31

Salıpazarı Yerel Eylem Grubu Derneği tarafından 2019 yılında hazırlanan 2020-2024 SALIPAZARI YEREL KALKINMA STRATEJİSİ hedefleri doğrultasında çalışmalar hız kesmeden devam etmekte, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bu süreçte finansman desteğini sürdürmektedir.

2020 yılında uygulanmasına başlanan SALIPAZARI YEREL KALKINMA STRATEJİSİ temalarından “Topluluğun kültürel ve sosyal yaşamının geliştirilmesi ve yerel örgütlerin, derneklerin desteklenmesi” teması doğrultusundaki; “Özgüven arttırmak amacıyla genç kadın ve dezavantajlı grup derneklerinin kurulması ve eğitimi” hedeflerine ulaşmak için

1. Salıpazarı Üreten Toprak Analar Derneği

2. Salıpazarı Engelliler Derneği

3. Salıpazarı gençlik Derneği

4. Salıpazarı Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Yetiştirme, Araştırma Ve Tanıtım Derneği kurulmuştur.

“Kırsal alanlarda kadınların girişimcilik kapasitesini, ortak hareket edebilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi” hedefleri doğrultusunda da ilçede Proje hazırlama, Girişimcilik ve kooperatifçilik eğitimleri düzenlenmiştir.

Bu çalışmalar ilçede girişimcilik kültürünün gelişmesine, insanların birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket edebilme yetenekleri gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bu çalışmalar ve eğitimler sonucunda ilçede kooperatif kurma ihtiyacı doğmuştur. Tarım Bakanlığına bağrı TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİ ile eğitim aldıktan sonra Ticaret Bakanlığına bağlı kooperatiflerle ilgili eğitim alınmıştır.

Samsun Ticaret İl Müdürümüz Kürşat TURPÇU, Ticaret İl Müdürlüğünden Hatice Nazlı RARAL, Salıpazarı Belediye Başkanı Refaettin KARACA, Salıpazarı İlçe Tarım Müdürü Niyazi ÖZDAL ve Salıpazarı Yerel Eylem Grubu Derneği Hakan ŞAHİN’in katılımıyla Kooperatif Çeşitleri, Kurulum Aşamaları üzerine toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, Samsunda 16 Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi kurulduğunu söyledi. Önemli olan bu kooperatiflerin sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğunu, kooperatifi kurmadan önce ne üretileceği ve nereye pazarlayacağının belirlenmesinin hayati önem arz ettiğine değindi. Rafaettin KARACA ilçede Fındığa alternatif ürünlerin geliştirilmesinin ve mevcut yöresel ürünlerimize katmadeğer kazandırarak pazara sunmanın önemine değindi. İlçede her zaman üreticinin yanında olduklarını ilçenin kalkındırılmasına katkıda bulunacak tüm projelere destekçi olduklarını belirtti. YEG Müdürü Hakan ŞAHİN 2020 yılından itibaren ilçede girişimcilik kültürünün gelişmesine önemli katkıları olduğunu Yerel Kalkınma Stratejisi hedeflerine ulaşmak için 4 STK kurulmasına destek sağladıklarını bunların talepleri doğrultusunda LEADER bütçesinden makine ekipman desteği verdiklerini vermeye devam edeceklerini söyledi.

Toplantı sonucunda ilçede KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ kurulmasına karar verildi.